lørdag 6. oktober 2012

Flyvraket i Dammyrdalen


I går var vi på langtur i Krokskogen med mål å finne det gamle flyvraket fra 1952 i Dammyrdalen.

 Ca. en mil fra Skansebakken på skogsbilveier, forbi Storbekkhytta og opp i Dammyrdalen i sprakende høstfarger. På toppen ligger det en gammel tømmerhytte før veien går inn i Dammyrdalen.


  En kilometer fra hytta har noen bygget et liten varde ved veien og så ser jeg plutselig mellom grantrærne på andre siden av bekken som renner langs veien en liten kronglete sti som går opp mot åsen. Bekken er stor men med god hjelp fra D`aran kommer jeg meg over...

Stien går opp til en liten kolle og der ser jeg det...
  Et Thunderjet jagerfly som under øvelse i lav høyde hadde kollidert med et annet fly og styrtet. Piloten rakk dessverre ikke å skyte seg ut og døde momentant:

"51-9939 08.07,52 F-84G-6 RI-M 04.12.52 54:10 Totalhavari 13.09.52 i Sørkedalen 1 Π km. Sør for Heggelivann. Sjersjant Ottar Kåre Eide omkom. Havariet skjedde under øvelse i simulerte bakke- angrep og flyet gikk i bakken fra 200 ft. Etter å ha berørt tip-tanken på et Annet fli i formasjonen på fire."

F-84 Thunderjet


Turbinen ligger der fortsatt skinnende selv om naturen har prøvd å ta til seg så godt den kan.


Det meste av flyvraket ble fraktet ut av området men turbinen, halevingen og noen andre mindre deler ligger der fortsatt i en omkrets av ca.900 m. Det er spennende å se hvor lite rust det er, og merker etter flammene som må ha vært mens den var i bruk. Endel av bladene i motoren sitter fortsatt igjen.
Dette er gammel kjentmannspost og det er tydeligvis noen som har vært her og tatt med seg diverse suvenirer, men heldigvis oppleves turbinen som relativt uberørt.


 Dette var utrolig spennende for både hund og eier men det begynner å bli sent og vi har lang vei hjem. Halevingen ligger ca.900 m lenger ned i dalen i et veldig ulendt terreng så det må vi ha til gode en annen dag.
Men vi blir der litt til for å undersøker vraket nærmere...
 Hjemtur i skumringen.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar